Varför dog Eva Maria Mattsdotter?

Har du hört den där historien om klockaren som misshandlade pigan till döds? Historielärare vet att vi inte behöver gastkramande deckare för att skrämma slag på folk. Arkiv är de verkliga guldgruvorna för den morbida. Fallet där pigan Eva Maria Mattsdotter mördades utspelade sig 1839 i Keuru socken och klockaren Mathias Saxberg anklagades för att ha misshandlat henne till döds. Domstolsprotokollen finns i digital form via Arkivverkets sida. På samma sida finns också annat inskannat material som kan användas för att låta ungdomar arbeta med primärkällor.

Under konferensen Kasvatustieteen päivät i Helsingfors (22.11.2012) fick jag ta del av ett projekt vid Helsingfors universitet som testat hur högstadieelever och gymnasiestuderande tolkar historiska källor och de hade använt fallet Saxberg och källor i anknytning till fallet. Lärare hade genomfört övningen både i högstadiet med sjuor och i gymnasiet med andra och tredje årets studerande. Gymnasiestuderande klarade väl av att tolka dem, medan högstadieeleverna hade vissa problem med att använda källorna tillräckligt mångsidigt. Historiska källor är inte lätta att förstå främst på grund av ålderdomliga begrepp, men samtidigt ger t.ex. detta fall stora möjligheter att förutom att tolka källor också arbeta med historisk empati. Både på högstadie- och gymnasienivå hade lärare och ungdomar tyckt om denna fallstudie, så tacka digitaliseringen (och alla arkivarier som skannar in dem) för att arkiven öppnas och värdefulla källor kan användas utan oro för att de ska förstöras!

 
Charlotta Hilli, doktorand inom projektet DiDiDi

 

Annonser

2 thoughts on “Varför dog Eva Maria Mattsdotter?

  1. Mera dyligt material transkiberat till läsbar svenska för ungar behövs. Fortsätt och leta bra material. Fina pipor Lotta!

    • I’ll see what I can do. Börjar med att kontakta Arkivverket, men ska definitivt se till att materialet finns på svenska någonstans inom kort. Det finns en del kortare och tydligare material, bland annat en läseordning som säkert är intressant att arbeta med. /Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s