Bland byggpålar och jordhögar – del I av byggandet i Second Life

Äntligen har vi fått tillgång till det område i Second Life som DiDiDi hyr en tid framöver. Vi valde att hyra via EduFinland eftersom det verkar logiskt att finnas på samma ställe som många andra finländska skolor och företag. EduFinland har flera öar i SL och de har några års erfarenhet av världen, vilket innebär att vi får hjälp när vi behöver det. Det lär behövas!

EduFinlands representant och min avatar i SL_001

Ovan ses min avatar och EduFinlands representant Kim Holmberg i formen av en isbjörn. Vi ligger väldigt centralt och nära det auditorium som vi kan använda för presentationer av olika slag.

Skolan sedd från edufinland auditoriet_001

Att bygga en fastighet i SL kan gå till på flera olika sätt. Du kan köpa ett färdigt hus och helt enkelt ladda upp det på området, eller så kan du bygga ett hus själv och bli en hejare på byggnadstekniska lösningar samt (i bästa fallet ny) arkitektur i SL. Efter 6 månader i SL så är jag inte riktigt redo för att bygga själv. Objektens storlek anges i primitives (prims) och vi hyr för tillfället ett område där vi kan bygga upp till 234 prims. Hyran stiger i takt med primitives antal. När bostaden ska placeras är det enkelt att lyfta upp, sänka ner och vrida det i vilken riktning som helst, samt att förstora eller förminska det.

 

Huset flyttas_001

I ärlighetens namn blev jag lite trött på alla byggnader och hus som såg exakt ut som hus i verkligheten. Således sökte jag med ljus och lykta efter något lite annorlunda. Det jag fann visade sig vara en slags rysk datja, ett ryskt sommarställe. (Jag undrar hur påverkad jag blivit av alla ryska författare jag läst?) Hur som helst borde det vara tillräckligt stort för ca 22 avatarer och vi kan dessutom utnyttja gården utanför och himlen ovanför. En fördel med SL är ju att man bestämmer själv över väderleken. Väldigt många bygger i skyn eftersom gravitationen inte är ett problem och avatarerna kan flyga.

 

gården_002

Andreas Sundstedt, IT-pedagog vid Vasa övningsskola och min kollega i DiDiDi och i detta Second Life projekt, gjorde en skylt med länk till DiDiDi:s hemsida så nu får DiDiDi reklam också i Second Life. Nedan ses Andreas avatar Abdon Shepherd.

DiDiDi_001                   Abdon S_001

I det skede när studerande är på plats blir det aktuellt med diskussioner i mindre grupper och därför har jag utgått ifrån att skapa en någorlunda hemtrevlig omgivning där de kan samtala  med varandra. Det finns muffins på bordet ifall någon är virtuellt hungrig. Lyktorna är också trevliga små detaljer.

trädgårdsmöbler_001  muffins_001

Eldfaran är som tur minimal i SL därför tyckte jag att vi kan ha en eldstad för den som känner för att grilla över öppen eld. Det som saknas på utsidan är interaktiva tavlor där studerande kan skriva och arbeta med texter. Det märks att entreprenörerna i SL främst skapar objekt för underhållning, eftersom material för undervisningen är avsevärt svårare att hitta än exempelvis trädgårdsmöbler och många lärare väljer att bygga egna verktyg.

lägereld_001

Detta tog ungefär två dagar att sammanställa, men då hade jag sökt bostad och möbler en tid på förhand. Det finns så oerhört mycket att lära sig och det krävs tid för att sätta sig in i hur olika delar av världen fungerar, så den som överväger den här virtuella världen som lärare ska ta det i beaktande. Många SL invånare skapar dock videor och/eller bloggar för att hjälpa andra och det finns forum där olika problem diskuteras, dessutom kan grupper i SL ge tips eller så frågar man de avatarer som råkar finnas i närheten – hjälpsamhet saknas inte i SL!

Nu återstår det att planera själva pedagogiken i SL och det lär också ta sin tid, men vilken fantastiskt rolig utmaning detta är! 🙂 Följande blogginlägg kommer att handla om insidan av huset och de pedagogiska verktygen som jag planerar att använda.

 

Charlotta Hilli är doktorand inom DiDiDi och planerar en virtuell kurs i SL i samhällslära som bäst

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s