Den virtuella interaktiva tavlan – del II av byggandet i Second Life

De flesta lärare får en mindre panikattack om det inte finns en tavla i ett undervisningsutrymme och jag är inget undantag. Följande steg i mitt projekt var att få in webbaserade dokument och Internet för att studerande ska kunna skriva och bearbeta material skriftligt tillsammans i SL. Det tog några dagar för mig att inse vad jag behövde söka efter och det visade sig att ”Shared media” var nyckelorden, vilket Kansalaisfoorumis Riitta Liski tipsade mig om. Lösningen blev att i princip skapa egna interaktiva tavlor. Tack vare följande video tog det ungefär en timme att få fyra ”tavlor” på plats i SL.

Du kan gratis bygga väldigt mycket i SL, men du behöver äga eller hyra ett område för att kunna placera dina objekt någonstans en längre tid. Det finns så kallade Sandboxes där man kan öva på att bygga även om man inte har mark. Hyran i SL varierar beroende på hur stort område du behöver och vem du hyr av. Vår hyra är 15 euro/månad och den är fastställd av EduFinland. När du bygger så har du en del alternativ för att forma det du vill ha, vilka syns i videon. Jag valde en enkel kub, som jag sedan förstorade och anpassade till mitt behov.

Bygga en interaktiv tavla_001

Bygga en interaktiv tavla II_001

Bygga en interaktiv tavla III_001

Följande steg var att lägga till media, vilka i detta skede består av DiDiDi:s hemsida och några öppna Google Docs dokument, som är tänkta för kollaborativt skrivande. Det är enkelt att lägga in instruktioner till studerande och att uppdatera dem via Google+ om man inte råkar har tillgång till SL. Tavlorna fungerar alltså som webbläsare, vilket underlättar undervisningen avsevärt när materialet ofta består av både artiklar, videor, bloggar och så vidare.

Bygga en interaktiv tavla IV_001 Bygga en interaktiv tavla V_001 Bygga en interaktiv tavla VI_001 Bygga en interaktiv tavla VIII_001 Bygga en interaktiv tavla VII_001

Första steget mot en lärmiljö i SL är alltså taget och jag kommer att fortsätta utveckla den under våren. Övriga verktyg som jag troligen använder dyker också upp här på bloggen för att fungera som en slags introduktion till hur SL kan användas (och uppfattas) av en lärare.

Charlotta Hilli är doktorand inom DiDiDi och planerar att genomföra en virtuell kurs i samhällslära i Second Life läsåret 2013-14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s