Tänd en gnista av intresse på 5 minuter

Under eLearning 2.0. fick jag lyssna på föredragshållare som blivit ombedda att hålla sina ursprungliga 20 minuters presentationer som ignite-presentationer. En ignite ska vara 5 minuter lång och föredragshållaren har 20 bilder och 15 sekunder per bild.

Idén är intressant och en erfaren ignite-presentatör klarar säkert av att planera föredraget så att det är ett dynamiskt tempo och lämpligt med information. Något som Inman visar prov på i How to get 5 million people to read your website.

Under en konferens finns det många teman som kunde hanteras via kortare presentationer. Poängen är ju att vara noga med vilken info som tas med i presentationen. Ett problem som konferenspresentationer ofta brottas med. För många bilder, för mycket information, för dålig fokus på det väsentliga och 20 minuter räcker inte riktigt till. Därför skulle det vara hälsosamt för alla att komprimera det de vill säga till 5 minuter.

Utmaningen med en ignite är att det kräver väldigt mycket mera av föredragshållaren än en längre presentation. Under eLearning 2.0. var det uppenbart att tiden blev för knapp och presentatörerna hade planerat mera muntligt än 15 sekunder gav utrymme för. Bilderna som byts automatiskt ger lätt ett stressat intryck, vilket jag upplevde som mest störande. I videon Education replacing a failed system så ser vi också hur Holbert flera gånger gör misstaget att istället för att lämna bort info så pratar han snabbare och otydligare. Samtidigt är presentationens bilder genomtänkta och ger mig en inblick i vad hans teori går ut på. En längre presentation för intresserade kunde finnas som en extra länk.

Misstag gör förhoppningsvis att vi lär oss som Schmelzer noterar i The Virtues of Failure och en ignite kunde vara ett bra ställe att börja för alla som ska hålla en presentation, även om jag skulle modifiera konceptet något och hellre använda 10 bilder och 5 minuter, som får fördelas enligt behov. Oavsett så ger videorna en inblick i hur länge 5 minuter faktiskt är för en åhörare och 15 minuter till skulle troligen släcka gnistan.

Charlotta Hilli är doktorand inom DiDiDi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s