UBS+USB+Digabi = digitalt studentprov 2019?

Att den finländska digitaliserade studentexamen väcker frågor och tankar undgår ingen som på olika sätt är involverad i eller påverkas av den. Digabis representanter kan inte samtidigt rent fysiskt nå ut till alla gymnasier i Finland, men till sin hjälp har de tagit både en blogg och en Vimeo-sida med olika videoklipp gällande reformen.

I ett tidigare skede var det tal om att studerande kan använda vilka apparater som helst under skrivningarna, men det har ändrats och programmet ska, såvitt jag förstått Digabis sida rätt, installeras med hjälp av en DVD/CD eller ett USB-minne. Dessutom behöver abiturienterna kunna koppla upp sig via kabel mot Studentexamensnämndens (SEN) databas där proven lagras. De skolor som gjort stora satsningar på pekplattor åt alla studerande gladdes knappast över den här nyheten.

Det är positivt att det finns kommentarer från vissa skolor och hoppas Utbildningsstyrelsen (UBS) tar till sig av kommentarerna. Det finns fina möjligheter att använda digitalt material och skapa omväxlande uppgifter i anknytning till det, men bland annat de tekniska frågorna bör besvaras. Det räcker inte enbart med IT-stöd före provarrangemangen, samma stöd borde finnas på plats medan proven skrivs för det är aningen långsökt att utgå ifrån att övervakande lärare och rektorer ska lösa IT-problemen som kan uppstå när abiturienterna sätter sig ner vid sina bärbara datorer och ska skriva sina prov. Kommunernas IT-personal får räkna med att finnas på plats också och vara insatta i programvaran. Dessutom ser förstås hackare ser sin chans när studentprovet får begränsad eller ingen nätkontakt.

Charlotta Hilli är doktorand inom Dididi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s