Talking Tools – publikation om pilotstudie

Talking Tools – en digital lösning för lärande med smarttelefoner – har under utvecklingsprocessen testats på slutanvändarna i många olika skeden. En pilotstudie under detta utvecklingsarbete genomfördes inom ramen för slöjdlärarutbildningen vid PF. Målet var att se hur Talking Tools användes av lärarstuderanden för att dokumentera den egna slöjdprocessen.

Talking Tools är designat för att kunna fånga den dynamiska lärprocess och det sociokulturella samspel som utgör en stor del av slöjdundervisningen. Det är ett pedagogiskt verktyg som ska underlätta multimodal dokumentation, kommunikation och undervisning. Målet med pilotstudien var att fånga lärarstuderandes (N = 11) microbloggande om sin slöjdprocess och vad de dokumenterade.

En innehållsanalys av microbloggarna ringar in karaktären av blogginläggen genom att kategorisera innehållet. Sju kategorier hittades: 1) samtidig processanteckning, 2) retrospektiv summering, 3) föreläsningsanteckning, 4) anteckning om medstuderandes aktiviteter, 5) kommunikation med medstuderande, 6) emotionella kommentarer och 7) feedback på Talking Tools som lärverktyg.

Vi diskuterar resultatet utgående från ett sociokulturellt perspektiv med fokus på bland annat faser av slöjdprocessen, en multimodal dokumentation som hjälpmedel i slöjden, utmaningar och fördelar med öppenhet i kommunikation och att dela med sig av sin lärprocess, samt hur man kan se på Talking Tools i slöjdprocessen som ett verktyg för ”transmedia storybuilding”, där studeranden bygger sin egen lärstig som ett flöde av innehåll genom sin dokumentation och interaktion.
Artikelns titel är: ‘Talking Tools’: Sloyd Processes Become Multimodal Stories with Smartphone Documentation och är författad av Annika Wiklund-Engblom, Kasper Hiltunen, Juha Hartvik, Mia Porko-Hudd och Marléne Johansson. http://www.igi-global.com/article/talking-tools/115970

Ni får gärna ställa frågor om pilotstudien via
https://www.researchgate.net/publication/266705956_Talking_Tools%27_Sloyd_Processes_Become_Multimodal_Stories_with_Smartphone_Documentation

Här kan en kortversion av artikeln laddas ner:
http://www.igi-global.com/viewtitlesample.aspx?id=115970&ptid=91593&t=%E2%80%98Talking%20Tools%27:%20Sloyd%20Processes%20Become%20Multimodal%20Stories%20with%20Smartphone%20Documentation

Del två av pilotstudien kommer att presenteras vid konferensen IMCL 2014 i november. Mer information om det kommer senare. Stay tuned!

Annika Wiklund-Engblom
Forskningskoordinator vid MediaCity och doktorand inom e-lärande vid Pedagogiska Fakulteten vid Åbo Akademi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s